Bio

dre maakt werk op wielen 2Dre Peeters werd geboren op 27 december 1948 in Zichem. Hij studeerde beeldhouwen aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Plastische Kunsten in Hasselt. Daar leerde hij schilderes Lieve Ulburghs kennen, met wie hij later trouwde. Na zijn studies leerde hij bronsgieten in Salzburg aan de Internationale Sommeracademie.
Dre en Lieve vertrokken in 1972, kort na hun huwelijk, voor twee jaar naar Algiers, waar Dre leraar beeldhouwen was aan de ‘Ecole Nationale des Beaux-Arts’.
Terug in België verhuisden ze naar Antwerpen. Ze vonden er een huis op de Cogels-Osylei met voldoende atelier-ruimte voor hen beiden. Ze kregen twee kinderen, Hendrik-Jan en Johanna. Dre werkte als leraar aan de kunstacademie van Geel en werkte daarnaast thuis aan zijn beelden.
Op regelmatige basis exposeerde hij in galerij De Zwarte Panter in de Hoogstraat. Ook op ander plaatsen in binnen- en buitenland werd zijn werk tentoongesteld. In 1992 werkte hij aan een kunstenaarsproject in Nevada. Daar is in het Goldwell Open Air Museum nog steeds het monumentale beeld Icara te zien.
Dre stelde voor het laatst tentoon in 2005 met de tentoonstelling Pro Vita in De Zwarte Panter. Zijn gezondheid was door zijn uitbundige levensstijl toen al heel slecht. In 2007 overleed hij in het ziekenhuis in Bonheiden.

Individuele tentoonstellingen

1981 Werk op wielen, galerij De Zwarte Panter
1982 December, galerie Peter Celie
1985 Tristes Tropiques, galerij De Zwarte Panter
1987 De zevende dag, galerij De Zwarte Panter
1988 Assemblages, Raamtheater
1988 L’Entrepreneur, galerie 2016 Brussel
1988 L’Entrepreneur, galerie 2016 Neuchatel-Suisse
1989 L’Entrepreneur, galerij De Zwarte Panter
1990 R Art Galery Ruben Forni Brussel
1991 Rabiës, galerij De Zwarte Panter
1992 Project Icara, Goldwell Company Rhyolite, Nevada, USA
1993 Brieven aan zwijnen, galerij De Zwarte Panter
1995 De hoektand van de tijd, galerij De Zwarte Panter
1997 Jacht, galerij De Zwarte Panter
1998 Jacht, galerij Arkade, Deurle, Sint-Martens Latem
2000 Soort zoekt soort, galerij De Zwarte Panter
2002 Assemblages, gasthuiskapel, Borgloon
2005 Pro Vita, galerij De Zwarte Panter

 1. Jim Van Leemput

  Ik ben de fiere eigenaar van twee beelden van Dré. Aan het eerste hangt een leuk verhaal vast. Ik kocht een derde om aan mijn beste vriendin te schenken. Ik kreeg van Dré twee tekeningen als huwelijksgeschenk. Voor een paar weken heb ik een poging ondernomen om nog een werk te kopen op een veiling maar helaas werd het net te duur voor mij.

  Like

   • Jim Van Leemput

    Mijn toenmalige echtgenote was tolk bij het Europees Parlement en ik was assistent sociologie en had pas een eindwerk geschreven over racisme.Marijke Van Hemeldonck , toen Europarlementariër voor de sp.a en vriendin van mijn vrouw was aangesteld in de Commissie racisme van het Europees Parlement. Ze vroeg mij als adviseur en om amendementen te schrijven voor een verslag over racisme, wat ik met plezier deed. Ze vroeg me hoeveel ik wou betaald worden maar omdat ik dit werk binnen de uren van de universiteit mocht doen, mocht en wou ik niets vragen. Ze wou me toch een cadeau geven en ik vroeg een mooi kunstboek. Dat kreeg ik ook maar er zat een check in van 25.000 BF met de opdracht er een kunstwerk mee te kopen. Ik juist een tentoonstelling gezien van Dré in de Zwarte Panter en ik wou al lang graag een werk van hem. Ik sprak erover met mijn goede vriend Wim Van Hees, die mij bij Dré introduceerde. Dré nodigde mij uit bij hem thuis. Ik keek rond en begon prijzen te vragen. Logischerwijze, maar dat wist ik toen niet, waren alle stukken die ik aanwees veel duurder dan de kleine check die ik in mijn zakken had. Na misschien het tiende stuk vroeg Dré “hoeveel staat er op die check?”. Ik vertelde hem het bedrag. Hij schoot in een lach en zei “Awel ge moogt kiezen uit… en wees een vijftal werken uit.” Ik koos een werk uit dat ik nog steeds prachtig vind en waarvan ik intussen weet dat het toen 60.000 BFgetekend stond. Ik ben goed bevriend gebleven met Dré die telkens hij mij zag, lachend opnieuw het verhaal vertelde dat hij nog nooit op zo’n manier een werk verkocht had. Ik ben blij dat ik later aan een nog lage maar toch normalere prijs werk van hem heb kunnen kopen. Bovendien prijken er op mijn schoorsteen twee prachtige tekeningen van hem, die ik kreeg voor mijn tweede huwelijk.

    Geliked door 1 persoon

  • Jim Van Leemput

   Ik heb de foto¹s in een Message van Facebook gezet met een woordje uitleg, omdat ik niet wist hoe ik het anders moest doen. Ik hang ze ook nog eens aan deze mail, voor alle zekerheid.

   Vriendelijke groeten, Jim Van Leemput

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s